Az Ön bevásárlókosara üres.

Omega-3: a bőr, a bél védelemzője, a lángoló gyulladás ellensége

Omega-3: a bőr, a bél védelemzője, a lángoló gyulladás ellensége

Az omega-3 zsírsavak azon alapkövei az emberi testnek, amikről szinte tudomást se veszünk... nincs olyan sejtünk, aminek ne kellene, hisz az emberi sejtmembrán alkotója az omega-3 típusú zsírsav. Felépítik a sejtmembránt, annak a minőségét befolyásolják és meghatározzák, milyen tápanyagot tud felvenni a sejt – vagy nem. Az omega-3-akat az emberi test előállítani nem tudja, ugyanakkor esszenciálisak, tehát nélkülünk nincs normális szöveti működés.

Szív, erek, szisztémás gyulladások, agy, látás, autoimmunitás

A legfontosabb funkciókörök, ha omega-3-ról van szó. És nem... nem egy felkapott valami ez már megint, hanem – én úgy gondolom – örüljünk neki, hogy ennyi szó esik róla, végre tudatosak lehetünk rá és csak rajtunk múlik, hogy már ez se hiányozzék a tányérról. Hisz közel mindig és minden jobb, ha természetes alakban érkezik a testünkbe. 

Az omega-3-ak tartós, magas mennyiségben történő fogyasztása csökkenti a vér triglicerid-szintjét (fontos, hogy a CH-bevitelünk rendezett legyen, mert a magas triglicerid-szint lehet IR-jel is!!) , csökkentik a vérrögképződési-kockázatot. Az omega-3-ak általános szisztémás gyulladás-csökkentők. Miért fontos ez? Az akut gyulladást szeretni kell, mert az a gyógyulás első lépése. Gyulladás nélkül nincs gyógyulás. A probléma akkor indul, ha a gyulladásos szakaszból (ami átlag 4-7 napig tart) nem tud a szövet/szerv kilépni és az immunsejtjeink folyamatosan csak takarítanak és tisztítanak ahelyett, hogy a szövet újjéápülhetne. A kilépéshez, továbblépéshez kell egy szöveti omega-3-szint. Ha ez nincs meg, a gyulladásaink nagyobb eséllyel rekednek meg a krónikus gyulladásos állapotban. Ha van egy lokális krónikus gyulladásom, ott pedig csak idő kérdése, hogy az szisztémássá (egész testre kiterjedővé) váljon. Tehát legyen célunk a jó gyógyulási minőség, ne tűrjünk a krónikus gyulladásainknak (autoimmun kórképek, reuma, lupus, vitiligo, Crohn, stb...).

Agyi fejlődés? Omega-3 !

Anya omega-3 fogyasztása alapvetően meghatározza a baba agyi fejlődését. A kicsi gyermek omega-3 fogyasztása pedig alapvetőleg meghatározza már a születé utáni agyi fejlődést és a lehívható intelligenciát. Igyekezzünk az omega-3-at biztosítani gyermekeink számára!

Szem? Retina? Látáskárosodás?

A retina alkotóeleme az omega-3-ak egyik fajtája, így ha bármiféle szempanasszal bírunk, az orvosi ellátás alapvető kísérője legyen az omega-3 biztosítása élelem és/vagy étrend-kiegészítő alakjában.  

Az élelmek omega-3 tartalmát mindig 100 grammra nézd!

Sose elégedj meg ezzel a mondattal: „Ezen élelem omega-3-zsírsavak forrása.” Rendben... de mégis mennyit tartalmaz ezen zsírsavakból? Hiszen tudnom kell, hogy mennyit egyek belőle.... Azért mert eszek 1 hónapban 2x halat, még csöppet sem lesz bennem elég omega-3. 
 

TOP 5 állati eredetű omega-3 forrás – ezekből egyél heti többször!

Lazac, makréla, herin, szardínai, tőkehal – ezen halak a világ legjobb omega-3 forrásai, ráadásul az omega-3 tartalmuk halba van csomagolva, így sok-sok fehérje és ásvány érkezik testünkbe az omega-3-on kívül. Figyeljünk a forrásra: legyen tiszta, nem szennyezett vizekből való a hal. Azon a napon, amikor halat eszünk (nem belecsippentünk, hanem legalább 200 grammot fogyasztunk), nem kell omega-3-at pótolnunk. Ezen halak húsa 100 grammra átlagosan 2 gramm omega-3-at tartalmaznak. Egy felnőtt omega-3 igénye még konszenzuálisan nem elfogadott, de az első javaslatok napi 2 grammról szólnak. Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 20 grammig az omega-3 biztosan nem káros.
Ha tehát nem vagy halevő, bizonyos, hogy omega-3-hiányos vagy.
 

TOP 5 növényi eredetű omega-3 forrás

Lenmag, chia, dió, kendermag, alga – omega-3-tartalmuk összességében nézve a növényvilágban kiemelkedő, ugyanakkor hasznosulásuk maximum 10%, illetve van, hogy egyes omega-3-ak egyáltalán nincsenek is jelen. A rossz biohasznosulás oka a tápanyagok (Mg, Ca, Fe, fehérjék, szénhidrátok, omega-3 zsírsavak, stb...) rendszerét zárva tartó anti-tápanyagok, így általában tekintve a fitinsavak, oxalátok, tanninok, lektinek, stb... – ezek olyan hatalmas molekulák, amik gátolják a magban lévő tápanyag felvételét is és a maggal együtt megevett egyéb élelem tápanyagtartalmának felvételét is. Ha pedig magocskákat, csonthéjasokat, gabonákat eszünk és ott 1-2 órán belül előtte vagy utána vitaminokat szedünk, azok felvételét is gátolják ezen növényi anti-nutriensek. Vegán étrend esetén tehát kiemelkedő az omega-3-akra való fokozott tudatosság. 
 

A legjobb hasznosulású alakok sorrendben

  • Halételek – akár 90%-os hasznosulás, pláne ha zárva pároljuk a halat, nem seprenyőben sütjük és nem konzerv
  • Omega-3-étrend-kiegészítők – akár 80-90% hasznosulás, az üvegeseket hamar idd meg, hamar oxidálódnak, a kapszulázottak sokkal kevésbé oxidálódnak, ráadásul a kiszerelés sokkal kisebb, egyszerűen nincs benne annyi, hogy „rádromoljon”
  • Növényi források – a dióféléknek, magoknak a hasznosulása 5-10%, az algaolajé akár 70% is lehet

A Niann rendelkezik egy kiváló (akár 90%) hasznosulású, kapszulázott alakú, tehát oxidációtól védett (az üvegesek nagyon hamar avasodnak), igen aprócska, tehát könnyen lenyelhető omega-3-mal. Bőrgyulladásos, bélgyulladásos, reumás, autoimmun kórképekben a legjobb, amit az immunrendszerrel tehetünk, az egy nagyon jó minőségű omega-3, mint amilyen a Niann Omega-3.

Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.

Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!