Készülj az őszre, télre C-vitamin reggelikkel!

Itt az idő C-vitaminos reggeliket készíteni, nyakunkon a rosszidő!
Mindenki jól tudja, hogy a C-vitamin alapvető az immunitásban és minél magasabb a szintje testünkben, a betegesség annál inkább elkerül minket. Mégis ez már szinte annyira „közhelyes”, hogy a magyar lakosság kifejezetten kevés C-vitamint pótol. Igen, pótolni kell, mert a növényeink kimerültek, hisz a talajok „üresek”, a gyümölcseinket közel éretlenül szüretelik, hogy jól szállíthatóak legyenek, a zöldségek pedig ultragyorsasággal nőnek.
C-vitamin igényünk
Egy felnőtt ember átlagos C-vitamin igénye tavasszal-nyáron minimum 1000 mg. Ősszel-télen bátran számítsunk 1500 mg-mal naponta. Akkor csináljuk okosan, ha a pótlást minél több részletben fogyasztjuk, hisz a C-vitamin-felvételünk korlátozott. Ha valaki az 1500 mg C-vitaminját kapszulás, tablettás vagy oldható por alakban egyszerre bedobálja, abból is csak 300-500 mg hasznosul, a többi elvész, kipisiljük, feleslegesen költöttünk.
Élelem vagy kapszula?
Közel mindig igaz az, hogy ha csak lehet, a vitaminok élelemmel kerüljenek be, hisz akkor nemcsak pusztán vitaminok, hanem van körülöttük egy értékes élelmiszer is. Gondoljunk a gyümölcsfogyasztásra: nem csak C-vitamin, hanem lesz mellette számos ásvány, sok víz, színanyagok és rostok – mind egyenként külön értéket képvisel.
Ha viszont pótolnunk kell, mert az étkezésünk C-vitaminban szegény (hogy miben van sok, arról
ebben a blogban írtam részletesen), akkor azt tehetjük a következő édes és sós reggelikkel:
2 nagyszerű édes reggeli
Narancsos-málnás smoothie1 friss érett narancs, 1 marék érett málna, fél banán és annyi növényi tej, hogy a hozzávalókat éppen ellepje. A hozzávalókat botmixerrel vagy blenderben péppé zúzzuk és lassan elkortyolgatjuk. Csodálatos ízélménnyel és C-vitaminban, káliumban, rostokban gazdagon indul a reggel! A rostok miatt a smoothienk sokáig telít.
Kiwi-mangó pohár2 friss, érett kiwi és fél mangó, egy marék dió vagy egyéb csonthéjasok és annyi növényi tej, hogy a hozzávalókat éppen ellepje. A hozzávalókat botmixerrel vagy blenderben péppé zúzzuk és lassan elkortyolgatjuk. Ezen reggelink szintén kimelekedő C-vitamin forrás, a növényi alkotók miatt magas rosttartalommal rendelkezik, említésre méltó a beta-karotin tartalom és fedeztük a maximális napi igényünket omega-6-ból is. A rostoknak köszönhetően a telítettség itt is órákra garantált!
2 nagyszerű sós reggeli
Avokádókrémes bagel1 teljes kiőrlésű bagel, 1 nagy piros kaliforniai paprika, frissen. 1 fél érett avokádó, só, bors. Friss rukola vagy bébispenót nagy marékkal, extra szűz oliva, fél citrom leve, só.
Az avokádót villával törd össze darabos krémmé, kissé sózd és borsozd. Kend meg vele a friss kenyérféléd. Egy nagy kaliforniai paprikát vágj hosszú csíkokra, a leveles zöldből pedig az extra szűz olivával és a fél citrom levével, kissé megsózva készíts friss, ropogós salátát.
Ezen reggeli a paprika miatt kifejezett C-vitaminbomba. Az avokádó omega-3-akat ad számunkra, a növényi alapanyagok magas rosttartalommal bírnak és a piros színanyagok gyulladás-csökkentők. Tökéletes.
Piros rántotta2 egész tojás, 1 közepes paradicsom, 1 egész piros kaliforniai, petrezselyem vagy snidling, só, bors.
Verd fel a két tojást, sózd és ha szereted, borsozd. Fél kaliforniai paprikát kockázz fel és keverd a tojásba. Adj az egészhez némi friss vagy szárított petrezselymet és/vagy snidlinget is. Pici zsiradékon az egészet gyorsan süsd ki rántottának, hogy a paprika még ropogós maradjon benne és ne sérüljön a C-vitamin tartalma. A paprikád másik felét frissen csíkozd a rántotta mellé. A paradicsomokat cikkekre vágva tálald.
A reggelid magas C-vitamintartalma mellett kiváló fehérje- kálium- és rostforrás. Ismét egy laktató és cukoranyagcsere-kímélő reggeli.
Tökéletes reggelik, de...
Ezen reggelik adagonként 200-300 mg C-vitamin tartalmaznak, ami egy étkezésre pont a maximum, amit hasznosulás szempontjából van is értelme elfogyasztani. Ugyanakkor ahogyan fentebb írtuk, még messze nem fedezi a felnőtt napi igényt, így szükség lesz pótlásra.
A pótlásnál előny, ha:
- Nem por, hanem kapszulázott, így kissé lassabb a hozzáférhetőség, jobban hasznosul
- Nem tiszta aszkorbinsav, hanem pufferelt forma, hogy ne bántsa a gyomrot
- Ha már kapszula, szétszedhető és élelembe keverve is fogyasztható!
- Ne legyen benne egyszerre túl sok, hogy ne termeljünk veszteséget
- Legyen mellette csipkebogyó-kivonat, ami növeli a C-vitamin biohasznosulását
Ez pedig a Niann C-vitamin, amit beszerezhetsz a
webshopban és ugyan a reggeliket imádjuk, a természetes forrás közel mindig jobb választás, de van az úgy hogy gyorsan kell valami, ami megbízható.
Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.