Az Ön bevásárlókosara üres.

Az a csodálatos A-vitamin!

Az a csodálatos A-vitamin!

Kissé elhagyagolt, kissé fel se fedezett, kissé alulbeszélt, pedig milyen csodákra képes az A-vitamin! Tárgyaljuk meg, mi ez, mire jó, tegyük a helyére és értsük meg! Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, esszenciális, tehát nem tudjuk magunknak előállítani, hanem élelmekből kell beszerezzük. Ha az étkezésünk hiányos A-vitaminban, akkor előbb-utóbb mi magunk is hiánytüneteket fogunk produkálni

Mire kell az A-vitamin az emberi testben?

  1. Az A-vitamin alapvető a látás egészségéhez, az immunfunkciók ellátásához, nagyon kell az egészséges bőrfunkciókhoz és a szép bőrhöz (itt most az ekcémákra, bőgyulladásokra és kifejezetten a száraz bőrre gondoljunk), kell a haj megnövéséhez, az egészséges hajvégekhez, kell a szép körömlemezhez, a nem töredezettséghez. De kell a gyermekek normál magasságnövekedéséhez, a csontok nyúlásához, és a termékenységben jelenléte alapvető.
  2. Az A-vitamin nélkül a nyálkahártyák megújulása akadályoztatott. Gondoljunk az aftás szájüregre, a folyton felsebesedő orrüregre, a felmaródott torokra, a gyomorgyulladásos állapotokra és a székrekedésesek problematikájára.
  3. Végül az A-vitamin öregedés gátló, hiszen a sejtjeinket a sok-sok stressz és a rossz étkezés okozta oxidatív károsodástól védi.

Állati vagy növényi A-vitamin? Tényleg répát kell rágcsálni?

Az állati eredetű A-vitamin források (halak, tojás, máj) közvetlenül hasznosíthatók, nem kell már átalakítani őket. Ez betegségek idején és krónikus gyulladásos betegségekben (autoimmunitás, bélgyulladások, áteresztés, bőrgyulladások) kifejezett előny. 
Az állati eredetű A-vitamin források könnyebben fel is szívódnak, a karotinoidok felszívódása nehézkes, aztán pedig a hasznosulásuk is gyenge. 
A növényi forrásokat át kell alakítsa az emberi test, mert azokat ilyen alakban nem tudja hasznosítani, ez pedig veszteséggel jár, méghozzá 80-90% veszteséggel. Ahhoz tehát, hogy ugyanannyi A-vitamin előanyagot vigyünk be mikrogrammban, mint állati forrásból, lényegesen nagyobb mennyiségeket kell fogyasztani. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé ne együnk répát, csak ha onnan akarjuk (persze más növényiekből is) pótolni az A-vitamint, arra legyünk igen tudatosak, de ebben segít is majd ez a blog.

Az élelmek A-vitamin tartalmát mindig 100 grammra nézd...

majd keress rá a hasznosulásukra és annak megfelelő számold csak a megfelelő töredék-értéket. Ne legyen elég: a répában, édesburgonyában, brokkoliban, zöldborsóban, spenótban sok az A-vitamin (igazából a béta-karotinoidok), hanem mindig nézd meg, mégis mennyi van bennük, majd ennek vedd a 10-20%-át, ennyivel számolhatsz, ha nem akarsz étrend-kiegészítőzni.

A TOP 8 növényi A-vitamin forrás, hatóanyag-tartalmuk 100 grammra és biohasznosulásuk

  • spenót - 3000 NE - 300-600 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • kel - 2200 NE - 220-440 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • sárgarépa - 3000 NE - 300-600 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • édesburgonya - 1800 NE - 180-360 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • piros kaliforniai paprika - 800 NE - 80-160 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • zöldborsó - 1100 NE - 110-220 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • brokkoli - 1000 NE - 100-200 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • édeskukorica - 1000 NE - 100-200 NE hasznosul (tehát 10-20%)

Ha egy felnőtt egy egészen minimális bevitellel él (5000 NE/nap), akkor egy nagy tál kaliforniai paprikás-párolt brokkolis-spenótleveles-sárgarépa csíkos-kukoricás salátából extra szűz olivaolajjal (a zöldek vizes közegéhez hiányzik még a zsírosítás) jó 1 kilogramm friss salátát kell megenni, ha átlag 500 NE hasznosulással számolok 100 grammra. Megint nem azt szeretném üzenni, hogy álljunk le a salátázással, mert az elképesztően egészséges nagyon sok szempontból. Hanem hogy legyünk tudatosak az A-vitaminunkra!

A TOP 4 állati A-vitamin forrás, hatóanyag-tartalmuk 100 grammra és biohasznosulásuk

  • Máj - 60-80.000 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Tonhal - 1300 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Sajtok, tejföl - 1200 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Egész tojás - 750 NE / 100 gr (300 NE / db) - 90-100%-os hasznosulás
  • Húsok (sertés, csirke, marha) 150-300 NE - 90-100%-os hasznosulás

Ha tehát van egy nap, amikor eszünk reggelire 2 egész tojást és mellé egy kis sült sonkát egy mélytányér zöldséggel a fentiekből, majd ebédre egy szelet sült husit pici sült májjal egy mélytányér salátával a fentiekből, egészen biztosan fedezi a napi A-vitamin szükségletünket. Egy a fontos: a tudatosság, hogy ezek ne maradjanak el! Ha ez valamiért nem jönne össze napi szinten, akkor ...

Már csak egy jó A-vitamin kell!

Ha étkezésünk nem felel meg a fentieknek és félő, hogy hiányosak leszünk az A-vitaminból (aminek betegesség, haj-köröm-bőr problémák, látáspanaszok lesznek az eredményei), vagy egyszerűen nincs kapacitásunk még erre is figyelni, kell egy olyan készítmény, ami olajban oldja az A-vitamint, nem avasodik, közel 100% a hasznosulása, erősen koncentrált, hogy alacsony legyen a napi költségünk, és akkor meg is érkeztünk a Niann A-vitaminhoz

Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.

Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!