Kívánságlistája üres.
Az Ön bevásárlókosara üres.

Az a csodálatos A-vitamin!

Az a csodálatos A-vitamin!

Kissé elhagyagolt, kissé fel se fedezett, kissé alulbeszélt, pedig milyen csodákra képes az A-vitamin! Tárgyaljuk meg, mi ez, mire jó, tegyük a helyére és értsük meg! Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, esszenciális, tehát nem tudjuk magunknak előállítani, hanem élelmekből kell beszerezzük. Ha az étkezésünk hiányos A-vitaminban, akkor előbb-utóbb mi magunk is hiánytüneteket fogunk produkálni

Mire kell az A-vitamin az emberi testben?

  1. Az A-vitamin alapvető a látás egészségéhez, az immunfunkciók ellátásához, nagyon kell az egészséges bőrfunkciókhoz és a szép bőrhöz (itt most az ekcémákra, bőgyulladásokra és kifejezetten a száraz bőrre gondoljunk), kell a haj megnövéséhez, az egészséges hajvégekhez, kell a szép körömlemezhez, a nem töredezettséghez. De kell a gyermekek normál magasságnövekedéséhez, a csontok nyúlásához, és a termékenységben jelenléte alapvető.
  2. Az A-vitamin nélkül a nyálkahártyák megújulása akadályoztatott. Gondoljunk az aftás szájüregre, a folyton felsebesedő orrüregre, a felmaródott torokra, a gyomorgyulladásos állapotokra és a székrekedésesek problematikájára.
  3. Végül az A-vitamin öregedés gátló, hiszen a sejtjeinket a sok-sok stressz és a rossz étkezés okozta oxidatív károsodástól védi.

Állati vagy növényi A-vitamin? Tényleg répát kell rágcsálni?

Az állati eredetű A-vitamin források (halak, tojás, máj) közvetlenül hasznosíthatók, nem kell már átalakítani őket. Ez betegségek idején és krónikus gyulladásos betegségekben (autoimmunitás, bélgyulladások, áteresztés, bőrgyulladások) kifejezett előny. 

Az állati eredetű A-vitamin források könnyebben fel is szívódnak, a karotinoidok felszívódása nehézkes, aztán pedig a hasznosulásuk is gyenge.  A növényi forrásokat át kell alakítsa az emberi test, mert azokat ilyen alakban nem tudja hasznosítani, ez pedig veszteséggel jár, méghozzá 80-90% veszteséggel.

Az élelmek A-vitamin tartalmát mindig 100 grammra nézd...

majd keress rá a hasznosulásukra és annak megfelelő számold csak a megfelelő töredék-értéket. Ne legyen elég: a répában, édesburgonyában, brokkoliban, zöldborsóban, spenótban sok az A-vitamin (igazából a béta-karotinoidok), hanem mindig nézd meg, mégis mennyi van bennük, majd ennek vedd a 10-20%-át, ennyivel számolhatsz, ha nem akarsz étrend-kiegészítőzni.

A TOP 8 növényi A-vitamin forrás, hatóanyag-tartalmuk 100 grammra és biohasznosulásuk

  • spenót - 3000 NE - 300-600 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • kel - 2200 NE - 220-440 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • sárgarépa - 3000 NE - 300-600 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • édesburgonya - 1800 NE - 180-360 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • piros kaliforniai paprika - 800 NE - 80-160 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • zöldborsó - 1100 NE - 110-220 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • brokkoli - 1000 NE - 100-200 NE hasznosul (tehát 10-20%)
  • édeskukorica - 1000 NE - 100-200 NE hasznosul (tehát 10-20%)

Ha egy felnőtt egy egészen minimális bevitellel él (5000 NE/nap), akkor egy nagy tál kaliforniai paprikás-párolt brokkolis-spenótleveles-sárgarépa csíkos-kukoricás salátából extra szűz olivaolajjal (a zöldek vizes közegéhez hiányzik még a zsírosítás) jó 1 kilogramm friss salátát kell megenni, ha átlag 500 NE hasznosulással számolok 100 grammra. Megint nem azt szeretném üzenni, hogy álljunk le a salátázással, mert az elképesztően egészséges nagyon sok szempontból. Hanem hogy legyünk tudatosak az A-vitaminunkra!

A TOP 4 állati A-vitamin forrás, hatóanyag-tartalmuk 100 grammra és biohasznosulásuk

  • Máj - 60-80.000 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Tonhal - 1300 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Sajtok, tejföl - 1200 NE - 90-100%-os hasznosulás
  • Egész tojás - 750 NE / 100 gr (300 NE / db) - 90-100%-os hasznosulás
  • Húsok (sertés, csirke, marha) 150-300 NE - 90-100%-os hasznosulás

Ha tehát van egy nap, amikor eszünk reggelire 2 egész tojást és mellé egy kis sült sonkát egy mélytányér zöldséggel a fentiekből, majd ebédre egy szelet sült husit pici sült májjal egy mélytányér salátával a fentiekből, egészen biztosan fedezi a napi A-vitamin szükségletünket. Egy a fontos: a tudatosság, hogy ezek ne maradjanak el! Ha ez valamiért nem jönne össze napi szinten, akkor ...

Már csak egy jó A-vitamin kell!

Ha étkezésünk nem felel meg a fentieknek és félő, hogy hiányosak leszünk az A-vitaminból (aminek betegesség, haj-köröm-bőr problémák, látáspanaszok lesznek az eredményei), vagy egyszerűen nincs kapacitásunk még erre is figyelni, kell egy olyan készítmény, ami olajban oldja az A-vitamint, nem avasodik, közel 100% a hasznosulása, erősen koncentrált, hogy alacsony legyen a napi költségünk, és akkor meg is érkeztünk a Niann A-vitaminhoz

Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.

Utoljára megtekintett termékek
Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!