Magnézium Iskola #4

A magnézium (Mg) felszívódása elsősorban a vékonybélben történik (az ileumban és a jejunumban, ezek a középhas és az alsóhas tájai), passzív diffúzióval és aktív transzporter rendszerek segítségével. A felszívódás mértéke és hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen formában fogyasztjuk, milyen alakban (növényi vagy állati vagy kapszulázott/tablettás) és a környezeti tényezőktől, így pl. a felszívóhám mértékétől, akut gyulladásos állapotoktól, stb...
A magnézium felvételét befolyásoló fő tényezők
- A magnézium formája (kelátok, szerves vagy szervetlen alakok)
- Egyidejűleg fogyasztott étel, ital, bioaktív anyagok (minél inkább étel alakban visszük be, annál kevésbé hasznosul)
- A szervezet aktuális állapota és a felszívódási kapacitás

Reggel vagy este?
- Esti alkalmazás: a Mg kiváló nyugtató hatású, csökkenti a mentális feszültséget, az izmok túltónusát, így elősegíti a jó alvásminőséget.
- Reggeli alkalmazás: jó izomtónus, jó izomfunkció, jobb stresszkezelés
[bild2]
Étkezés közben vagy az étkezésektől messze?
- A magnézium szintje a vékonybélben akkor a legjobb, ha nincs közvetlenül összeütközésben élelemmel.
- Tehát ha kapszulázott alakban esszük, akkor egy pohár vízzel igyuk meg, így akár 90-95%-os hasznosulást érhetünk el. A Mg-bevétel előtt-után 1 órával ne együnk, de ihatunk.
- Ha élelem alakban esszük meg, és az növényi, akkor az legyen alaposan előkészítve: a diófélék, mogyorófélék 24 órán át áztatva, majd 1 órán át sütőben 7 fokon szárítva, majd serpenyőben hirtelen lepiriítva, végül daráljuk/préseljük szét mozsárban és egyszerre ne együnk sokat. Így lesz egy maximális 50-70%-os biohasznosulása a dió/mogyoró Mg-tartalmának. Növényi alakok közül még a spenót Mg-tartalma számottecő, de nyersen az oxaláttartalma gátolja a hasznosulást, így fonnyasszuk és készítsünk belőle hús- vagy tésztaételt vagy főzzünk egy finom spenót-főzeléket. Ha rostos környezetbe (avokádó, gyümölcs, zöldségket) kerül a kapszulánk vagy a növényi eredetű Mg, a rostok fogják meg a hasznosulását.
Zsíros ételekhez?
A zsírok késleltetik a gyomor ürülését és bonyolítják a Mg-felszívódást. Ne együnk zsíros/olajos ételekhez Mg-készítményeket és a Mg-célból fogyasztott ételeinkből így kevesebb hasznosul.
Mivel együtt, mitől külön? Vitaminok, gyógyszerek!
Jó kombinációk:
Inkább ne:
- Calcium mindig a nap másik végén kerüljön elő. Ha a Mg-ot reggel esszük, a Ca menjen este, vagy fordítva. Ha a Ca-ból kell többet együnk (1000 mg Ca-citrát), akkor a kevesebb Mg (450 mg Mg-malát) fog veszíteni a versenyben.
- Vas-késztmények 4-6 óra különbséggel kerüljenek sorra a Mg-hoz képest
- Hashajtók
- Savkötők, PPI-k, antacidok
- Antibiotikumok
- Véralvadásgátlók
Már csak egy jó készítmény kell... jól hasznosuló... sokféle... sokmindenre....a Niann Mg7-ért
KLIKK IDE .
Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.