Az Ön bevásárlókosara üres.

A-vitamin praktikai útmutató

A-vitamin praktikai útmutató

Az A-vitaminhiány jól felismerhető!

  1. A látás gyengülése, kifejezetten derengésben és az esti szürkületben
  2. Száraz szem és érzékeny szemek, fertőzésere hajlamos szaruhártya
  3. A bőr vastagodása és szárazzá válása, mint a kézfej bőrének száradása és papirossá válása, ha a bőrt összecsippentjük és a redőt leejtjük, az fenn marad; továbbá kifejezetten a száraz sarokbőr és talpéli bőrkeményedések jellemzők
  4. Hosszabbodó sebgyógyulás, fokozódo fertőzésveszély, betegesség, immungyengültség
  5. Termékenységi gondok (sokminden más mellett, orvosi kontrollal) A-vitaminhiányra is visszavezethetők lehetnek, mindenképp a babavárás időszakában a leendő anyuka pótoljon A-vitamint (is) !

Az A-vitamin hiányának okai

Vegánság és vegetáriánus étrend esetén picit könnyebb becsúszni a D3-A-E-K2-vitaminok hiányaiba, hiszen ezek legjobban hasznosuló forrásai állati eredetűek. Az ilyen étrendet folytatóknak fontos a tudatosság erre, hogy hiányállapotokba ne kerüljenek, illetve amennyiben azt az diétájuk megengedi és van olyan készítmény, akkor vegán étrend-kiegészítővel szupplementáljanak (pótoljanak).

Ha valaki állati eredetű ételeket is fogyaszt, de sok a feldolgozott (gyors-étterem, étteremi, fagyasztott, stb...), vagy ugyan otthon főz, de nagy hőn, vagy sokat pirít ropogósra vagy sok ideig főz, akkor megint csak elvész az A-vitamin tartalom (meg a fenti összes említett egyéb is). Mindig érdemes inkább párolni, és amennyiben lehetséges kisebb hőfokokon sütni.

A heti többszöri alkoholfogyasztás rontja az A-vitamin metabolizmusát, így még szupplementálás vagy tudatosan megkomponált étkezés mellett is rosszul hasznosul az A-vitamin. Nem kell alkoholizmusra gondolni. Heti többszöri 1-2 pohár vörösbor a legszebb csengő-bongó pohárban szépen terített asztal mellett pityókás állapot nélkül is megteszi ezt. 

Mikor, mivel együtt, mitől külön, mennyit egyáltalán?

  1. Az A-vitaminunkat étkezéshez (utána vagy közben) a legjobb bevenni, ez egy picit zsírosabb/olajosabb étel legyen, mert az A-vitamin ilyen közegben oldódik jól. Bátran fogyasszuk a D3-K2- és az E-vitaminokkal továbbá az omega-3-mal együtt. Az A-vitamin nem zavarja kicsit sem a többi zsírban oldódó vitamint (és azok sem az A-vitamint), nem zavarja a magnézium vagy a kalcium felvételt, de egyik nyomelemét sem. Ezen tehát nem kell sem aggódnunk, sem külön logisztikát nem kell létrehozzunk.
  2. Fogamzásgátló tabletták, görcsoldók, szájon át szedett szteroidok rontják az A-vitamin hasznosulását, így ezek kerüljenek, ha lehetséges 10-12 óra távolságba az A-vitamin pótlástól.
  3. Mennyi A-vitamint érdemes fogyasszunk? Ha halakban, tojásban, májban szegény az étrend és esetlegesen mutatunk a fenti hiánytünetekből egyet vagy többet is, akkor amennyiben lehet, étkezzünk tudatosabban. Ha a TOP élelmek, amelyeket az előző blogban soroltam, valamiért nem hozhatók be a konyhába, akkor szupplementáljunk! Általában elmondható, hogy napi 1 x 3500-5000 NE A-vitamin elegendő egy olyan napon, amikor nincs hal-tojás-máj fogyasztás.
 

Már csak egy jó A-vitamin kell!

Ha étkezésünk nem felel meg a TOP élelmeknek napi szinten és félő, hogy hiányosak leszünk az A-vitaminból, vagy egyszerűen nincs kapacitásunk még erre is figyelni, kell egy olyan készítmény, ami olajban oldja az A-vitamint, nem avasodik, közel 100% a hasznosulása, erősen koncentrált, hogy alacsony legyen a napi költségünk, és akkor meg is érkeztünk a Niann A-vitaminhoz

Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.

Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!