Az Ön bevásárlókosara üres.

Omega-3, avagy túlélni a 21. századot

Omega-3, avagy túlélni a 21. századot

Feszültség, túlterheltség, túlvállalás, rohanás, össze-vissza evés, kevés alvás, E-betűk mindenben, mélyfagyasztott, növényi olajban sült, panírozott rémek, üldögélés minden mennyiségben, nulla mozgás, súlyfelesleg... a lakosság java részét ez alapvetőleg jellezmi. És a test egy ideig kompenzál, még bírja, még gyűri, aztán nem bírja tovább... minden, amit listáztam az úgynevezett oxidatív stresszt és a sejthalált fokozza/gyorsítja. A fenti lista tehát egy életrövidítő, a krónikus betegségeket meggyorsító életvitel. Hajtunk, dolgozunk, rohanunk, hogy végül sokkal hamarabb mutassuk az öregedés tüneteit és bekerüljünk a magas vérnyomás – cukorbetegség – elhízás – gyulladásos betegségek – tumorok, véget jelző világába.
Ez ellen a fenti lista felszámolásán túl (aminek nyilván minden elemét nem tudjuk megszüntetni, de igyekeznünk kell), sok egyéb lépést tehetünk, hogy a testünk jobban bírja a gyűrődést.

Ebből az egyik, a megfelelő omega-3 fogyasztás

Sok-sok hal, makréla, lazac, pisztráng, rákfélék, tengeri herkentyűk... nem a jellegzetes magyar teríték. Semmi gond, akkor legyen sok avokádó, napi szinten legalább fél vagy egy egész. Erre is viszonylag kevéssé vehető rá a magyar és nem is a legolcsóbb hozzáférni, ahogy a fent említett halakhoz sem... A magyar lakosság jellegzetesen krónikusan és súlyosan omega-3 hiányos, ami a fenti életvitel okozta károsodásokat megtámogatja, gyorsítja, ahelyett hogy a magas omega-3 szint azt lassítaná, ellensúlyozná.
Első blogomban már áttekintettük az omega-3 forrásokat és az alapvető ismereteket.
Most tegyünk fel néhány praktikai kérdést!

Mely tényezők befolyásolják az omega-3 (élelem vagy kapszula) hasznosulását?

  • Zsíros/olajos élelmekkel az omega-3 jobban hasznosul, mintha a kapszuládat egy fél almával kapnád be
  • E-vitaminnal véve az omega-3 védettebb marad a hasznosulási folyamatok során
  • Egy egészséges emésztés (nem puffad, nem görcsöl, nem refluxol, nem intoleráns...) mindenképp optimálisabb hasznosulást ígér. Értsük tehát ezt úgy, hogy hiába esszük meg a kis kapszuláinkat, ha amúgy romokban hever az emésztésünk, az kevéssé fog hasznosulni
  • Az epehólyag hiánya rontja az omega-3 hasznosulását, így számukra a nagyobb mennyiség fogyasztása bizotsítja, hogy ugyanannyi jusson be, mintha lenne epénk. Aki epesavakat pótol, számukra a hasznosulás jobb!
  • Koleszterin-csökkentők rontják az omega-3-ak felvételét, így a gyógyszertől legalább 12 órára történjen meg az omega-3 kapszula elfogyasztása vagy az omega-3-gazdag élelem felvétele
  • A hőkezelés (sült hal) rontja az omega-3 szerkezetét – így ha élelem alakban visszük be, inkább pároljunk, vagy nagyon gyorsan süssünk, a paníroztást és olajban sütést egyszer és mindenkorra felejtsük végre el, de a hal a grill fölé se való. Igen, finom, ropogós – de az a ropogós valami, az maga a széjjelsült fehérje és benne a széjjelsült olaj. Igen, néha-néha lehet, de minél ritkább, annál jobb
  • Idősödéssel egyre rosszabbul hasznosul az omega-3, tehát többet kell az ugyannyihoz fogyasztani belőle

Üveges vagy kapszula?

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy minél többet érintkezik maga az olaj a levegővel, annál hamarabb (és egyébként nagyon gyorsan) tönkremegy és avasodik. A kapszula védett, ha jól tárolod (mindig lezárva, sötét helyen, esetleg hűtőben), mire elfogy, még mindig magas a minősége, ezt a stabilitás az üvegeseknél közel lehetetlen elérni. Hiába alacsony egy üveges halolaj totox-indexe (oxidációs szám, 10 alatt a legjobb), minél többet nyitogatod, annál drámaibban romlik az érték. A Niann Omega-3 totox indexe 10 alatti és mivel kapszula alakú (és ha jól tárolod), ez nem változik, mire a dobozod kiürül.

Étkezés előtt-közben-után?

Az omega-3 kapszulákat a legjobb zsírosabb/olajosabb élelmekkel és étkezés előtt vagy közben bevenni. Ha a kapszulában van E-vitamin is, az sokat segít a hasznosuláson. A Niann Omega-3-ban van ilyen összetevő!
 

Mely gyógyszerekkel, vitaminokkal együtt, miktől külön?

  • Vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kemoterápiás szerek és immunszupresszánsok szedése 12 órával arrébb történjen meg, mint az omega-3. Pl a gyógyszereket ha reggel kell szedni, este történjen meg a kapszulás (vagy élelem alakú) omega-3 bevétele
  • Gingko, gyömbér, fokhagyma kapszula – az omega-3-tól legyenek 12 óra távolságban.
  • D3-K2 és E-vitamin véralvadásgátlókkal párhuzamosan fogyasztva kerüljenek 12 óra távolságba az omega-3-tól, ha nincs ilyen gyógyszer szedése, együtt is meg lehet őket enni

Milyen a jó omega-3 étrend-kiegészítő?

Ha lehetséges, inkább kapszula alakú, mint nyitott üveges. A totox-indexe 10 alatti. Inkább triglicerid vagy foszfolipid alakú, mint etil-észter. Minőségi bizonyítványok biztosítanak afelől, hogy nehézfém-terhelés nem áll fenn. EPA, DHA és E-vitamin egyszerre van benne. Ez maga a Niann Omega-3.

Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.

Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!