C-vitamin - simán hiányos lehetsz belőle!

A C-vitamin annyira alapvető, hogy már alig pótolja valaki... mindenki tudja a C-vitamin lényegét, de ez már egy olyan általánosságba "süppedt" hogy nem tartjuk fontosnak. Talán akkor bekapkodjuk, ha kapar a torkunk és ezzel el is van intézve ez a nagyszerű vegyület!
Nézzük át, mire való a C-vitamin!
- Az immuntámogató szerep mindenki számára ismert. A tudomány viszont kijelenti, hogy az akut felső-légúti tünetek megjelenésekor adott C-vitamin közel felesleges, ekkor már nincs mit segíteni az immunsejtjeinken. A C-vitamin csak akkor tud immuntámogató tulajdonságot kiváltani, ha annak szintje a testünkben foylamatosan megfelelő. Ezt ha lehet élelemmel, ha nem lehet, étrend-kiegészítővel napi szinten fedezni kell.
- A kollagén-szintézis, a kollagén fontossága egyre egyértelműbb, már sokat lehet olvasni róla. Porckorongok, szalagok, inak, tokok, labrumok, bőr alatti kötőszövet és a narancsbőr... egyik sem lehet egészésges jó minőségű kollagén nélkül. Ahhoz viszont nem elég megenni a kollagén-porunkat vagy a terápiás húslevest, mert ha nincs megfelelő C-vitamin szintünk, a kollagén-szintézis biológiai folyamata akadályoztatottá válik és nem lesz eredmény a kollagén-pótlásban.
- A C-vitamin szerkezete oxidatív-gyök érzékeny, magyarán a C-vitamin antioxidánsként definiálható. Krónikus gyulladásos betegségekben (reuma, bélgyulladások, bőrgyulladások, narancsbőr, autoimmun betegségek, cukorbetegség, elhízás) azon felül, hogy a betegség károsít minket, maga a gyulladás még extra sejtkárosító is. Az antioxidánsokkal történő védekezés tehát arra jó, hogy a betegség okán fellépő oxidatív ártalmak ne a sejtünket pusztítsa, hanem a C-vitamin menjen benne tönkre (tehát elfogy, holnap újra pótolni kell). Ebből következik, hogy a gyulladásos folyamatok lezáródásához fontos a C-vitamin általi antioxidáns védelem, hiszen a gyulladások az alapvető betegségtől teljesen függetlenül is ha krónikussá válnak, károsítanak bennünket. Tehát gyulladás-csökkentés: C-vitamin! És..... Omega-3, amiről ezen blogomban írtam.
- A vaspótlás csak fél siker, ha vas-készítményeket eszünk vagy vasban- gazdagon étkezünk. C-vitamin nélkül a vas-felszívódás a bélben nehézkes. Vasat szedsz? Nem jó a vasad a laborban? Pótolj C-vitamint is mellé!
- A C-vitamin fiatalít - képes a DNS metilációs folyamatait szabályozni, méghozzá az önmegújítás oldalán. Hosszútávú pótlása kifejezetten szövet-fiatalító.
- A legújabb eredmények szerint a szerotonin-szintézishez is C-vitamin kell. Jó hangulat? C-vitamin!
- Alvászavarok? Meglelpő és kevéssé közismert módon a C-vitamin hiánya képes zavarni az elalvást és az alvásminőséget.

Az élelmek C-vitamin tartalmát mindig 100 grammra nézd!
- ...majd pedig még keress rá, van-e még benne egyáltalán... földjeink kimerültek, a gyümölcsöket éretlenül szedik le, napot egyre kevesebbet látnak a gyümölcsök, a zöldségek vizes kulturákban nevelkednek elképesztő tempóban. Így nincs idő még a C-vitamint is leszintetizálni a növényi testben. Az élelmeink C-vitamin tartalma 10-20%-ára csökkent az 50 évvel ezelőttihez képest. Hiába hiszed azt, hogy télen a sok-sok narancs és mandarin téged egészségben tart (hacsak nem a víz és rost-tartalmára érted ezt), C-vitamin tartalmuk mára a nullához tendál.
- Ha tehát hallasz egy ilyen mondatot: "Edd ezt a gyümölcsöt, sok benne a C-vitamin!" - mindig nézd meg, 100 grammra mennyi benne (reméljük) a C-vitamin. Majd nézd meg annak az élelemnek a biohasznosulását. Ha a csonthéjasok Magnézium-tartalmára gondolsz: ha megeszel 100 gramm diót, mert abban sok a Mg, akkor maximum annak a fele hasznosul, ha egyáltalán hasznosul... azt hiszed hogy megetted, közben véletlenül sem. Ha a gyümölcsben sok C-vitamin van és az jól is hasznosul, gondol át, tudnád-e enni napi szinten egész évben?
TOP 6 növényi forrás C-vitamin tartalommal 100 grammra
- Feketeribizli - 150-180 mg (kiváló biohasznosulás, ha frissen szeded)
- Piros húsú paprika - 120-150 mg (kiváló biohasznosulás, ha frissen eszed)
- Brokkoli - 81 mg (jó biohasznosulás, ha max 10 percig párolod)
- Kiwi - 80-90 mg (kiváló biohasznosulás, ha frissen eszed, ugyanakkor ha kőkeményen veszed, kb a felévvel számolj, mert éretlenül szedik)
- Káposztafélék 50-70 mg (jó biohasznosulás, ha max 10 percig párolod, kiváló ha frissen eszed)
- Fekete szeder 30 mg (kiváló biohasznosulás, ha frissen szeded)
A C-vitamin hőérzékeny, ezen élelmek 40 fok fölé hevítve elveszítik közel a teljes C-vitamin tartalmukat. Állati eredetű C-vitamin forrásokról nem beszélhetünk. Ha tehát valaki nem pótol C-vitamint étrend-keigészítőből és nagyon kevés a zöldség-gyümölcs fogyasztása (és azok pont nem azok, mint a fentiek, vagy azok, de hevítve, pl. lekvárnak, levesnek, tehát már hőkezelve), akkor kiindulhat abból, hogy C-vitamin hiányos lehet.
Már csak egy jó C-vitamin kell
... ami nem bántja a gyomrot: legyen tehát pufferelt és az is sokféle! Na-Ca-Mg-pufferekkel például! Segítsük a C-vitamin hasznosulását csipkebogyó kivonattal! És legyen 1 kapszulában kevés, hiszen azt is jó tudni, hogy 500 mg fölött az egyszerre bevitt C-vitamin nem hasznosul. Meg is érkeztünk a
Niann C-vitaminnál. Viheted egyedül, vagy havi 1-es csomagban, de ha az alvásra fókuszálsz,
arra is van megoldásunk!
Quastné Rigó Katalin, molekuláris biológus, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az emberi test terápiás kezelésében és a terápiák oktatásában. Az Oriolus-Med alapítójaként és vezető oktatójaként számos módszert és technikát tanít, amelyek fókuszában a kötőszövet – a fascia – áll. Az évek során kialakított módszereivel több, mint 10.000 szakembert képzett már ki, és rengeteg pácienst kezelt sikerrel.